Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Έγκαυμα είναι η κάκωση, κυρίως του δέρματος, από την επίδραση υψηλής θερμοκρασίας, δηλαδή πολύ ανώτερης από αυτήν του σώματος. Δημιουργούνται από 1. Ζεστό υγρό ( λάδι, νερό, ατμό )2. Θερμά αντικείμενα (Φωτιά, σίδερα, ηλεκτρικές συσκευές )3. Ακτινοβολία ( Ηλιακή )4. Ηλεκτρικό ρεύμα, κεραυνός5. Καυστικά υγρά ( χημικές ουσίες )Βαθμοί εγκαυμάτωνΑ’ Βαθμός – Από ερυθρότητα του δέρματος έως μικρές ΦυσαλίδεςΒ’ Βαθμού - Μεγάλη ερυθρότητα έως και μεγάλες φυσαλίδες με υγρό.Γ’ Βαθμού - Έγκαυμα σε όλο το πάχος του δέρματος με ελαφριά παραμόρφωση και χρώμα κιτρινωπό έως γκριΔ’ Βαθμού - Απανθράκωση του δέρματος και μεγάλη παραμόρφωση.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Κατ’ αρχάς πρέπει να δια τηρήσουμε την ψυχραιμία μας και του πάσχοντα. Να φροντίσουμε να απαλλαγή από τα ρούχα του ( εκτός από τα κομμάτια ύφασμα που τυχόν υπάρχουν στην πληγή ) και να πλύνουμε με άφθονο κρύο νερό το έγκαυμα.Να βγάλουμε ότι μεταλλικό έχει το άτομο (ρολόι, δαχτυλίδι, βραχιόλι) διότι ίσως μετά να μην βγαίνουν αλλά είναι και καλοί αγωγοί της θερμότητας.Ο παθών θα πρέπει να πίνει υγρά αλλά και παυσίπονα αναλόγως της σοβαρότηταςΤου εγκαύματος. Καλύπτομε το έγκαυμα με πανί (χωρίς χνούδι) και μεταφέρουμε στο νοσοκομείο.Ελαφρά εγκαύματα Α’ και Β’ βαθμού, μετά την πλύση με νερό βάζουμε Betadine για να μην αναπτυχθούν μικρόβια και να κάνει μία κρούστα ώστε να επουλωθεί το έγκαυμα.Σκόπιμο θα είναι να χορηγήσουμε και αντιτετανικό ορό.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΥΓΡΑ

Τα εγκαύματα αυτά προκαλούνται όταν το δέρμα έρθει σε επαφή με οξέα, τοξικές ουσίες,.Μην πιάνετε με γυμνά χέρια το δέρμα ή τα ρούχα του ασθενούς. Προσπαθήστε να μην τρίβετε την περιοχή του εγκαύματος, γιατί το τρίψιμο συντελεί στη μεγαλύτερη είσοδο της χημικής ουσίας στο δέρμα και επιδεινώνει το έγκαυμα. Αφαιρέστε επίσης πολύ προσεκτικά τα ρούχα που έχουν διαποτιστεί με τη χημική ουσία, που μπορεί να είναι είτε σκόνη είτε υγρό, γιατί μπορεί να προσβάλει σταδιακά το δέρμα. Αν τα ρούχα έχουν κολλήσει στο δέρμα, μην τα απομακρύνεται βίαια, αλλά κόψτε τα γύρω - γύρω με ένα καθαρό ψαλίδι. Χρειάζεται προσοχή, όταν δίνετε τις πρώτες βοήθειες σε άτομο που έχει πάθει χημικό έγκαυμα, προκειμένου να αποφύγετε την εισπνοή των ατμών της ουσίας, που μπορεί να είναι και άοσμη. o Ανοίξτε όλα τα παράθυρα, αν βρίσκεστε σε κλειστό χώρο ή μεταφέρετε τον πάσχοντα στην ύπαιθρο. Προσπαθήστε να μάθετε ακριβώς τη χημική σύσταση της ουσίας του προκάλεσε το έγκαυμα. Αν έχουν προσβληθεί τα μάτια ή αν έχει δύσπνοια και βήχει έντονα ή αν το έγκαυμα είναι σε μεγάλη έκταση, αφού βάλετε στο έγκαυμα υγρά επιθέματα(κομπρέσες), μεταφέρετε τον ασθενή στο νοσοκομείο. Οι στερεές χημικές ουσίες πρέπει να απομακρύνονται από το δέρμα προτού γίνει πλύση με νερό, γιατί πολλές από αυτές ενεργοποιούνται όταν αναμειχθούν με νερό.Η ρίψη νερού πρέπει να συνεχίζεται επί δέκα λεπτά τουλάχιστον.Και επιβάλετε η γρήγορη μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ηλιακή ακτινοβολία Από την ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στην γη το 48% είναι το φως, 46% είναι υπέρυθρο και το 6% μόνο είναι υπεριώδες. Το Υπεριώδες χωρίζεται σε Uva, Uvb και Uvc.uva Είναι η ακτινοβολία που έχει την ικανότητα να διαπερνά την επιφάνια της επιδερμίδας και να φτάνει σε πολύ βάθος και γι’ αυτό σπάνια προκαλεί εγκαύματα.uvb Είναι ακτίνες μικρού μήκους που δρουν στη επιφάνια και προκαλούν εγκαύματα και σε ακραίες περιπτώσεις (αλλά όχι σπάνια) καρκίνο του δέρματος.uvc Είναι μάλλον ακίνδυνες διότι το μεγαλύτερο μέρος τους απορροφάτε προτού φτάσει σε εμάς.Τι μας προστατεύειΤα γυαλιά ηλίου μας προστατεύουν από προβλήματα στην όραση και σε μερικές περιπτώσεις σοβαρές βλάβες.Το αντιηλιακό είναι καλό εκτός από τις παραλίες να το φοράμε και στις εξόδους μας στον ήλιο. Ένα ελαφρύ αντιηλιακό στο πρόσωπο και στα χέρια ίσως μας προστατεύσει από (τις πανάδες) και εγκαύματα.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Εγκαύματα μπορεί να προκληθούν από την επαφή του δέρματος με ηλεκτρικό ρεύμα.Το οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα προξενεί σοβαρά εγκαύματα, όπως και το ρεύμα υψηλής τάσης, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή, η οποία επιτείνει τις βλάβες των ιστών.Ίσως χρειάζεται εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και σε δεύτερο χρόνο αντιμετώπιση των άλλων κακώσεων.Όταν ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο πέσει πάνω σε ένα αυτοκίνητο, οι επιβάτες είναι ασφαλείς εφόσον παραμένουν στο αυτοκίνητο, γιατί οι ελαστικοί τροχοί τους απομονώνουν.Προσοχή το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και ίσως να μην πρέπει να χορηγηθεί σε άτομο με ηλεκτροπληξία.