Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Extreme Spor
Εκτός από τις καιρικές συνθήκες που θα πρέπει να γνωρίζουμε, θα πρέπει να παίρνουμε σοβαρά υπόψη και τις τοπικές συνθήκες το μικροκλίμα της περιοχής.Το κυριότερο ώμος είναι η τήρηση των κανόνων ασφαλείας του κάθε αθλήματος.Ας τα δούμε ξεχωριστά.
Κανόε Καγιάκ
Για την διάσχιση ενός ποταμού με κανόε καγιάκ είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το σκάφος, να ανεβαίνουν μόνο όσα άτομα ορίζει ο κατασκευαστής. Σε κάθε ταξίδι χρειάζονται χάρτες. Του ποταμού γνώση του καιρού, έλεγχος εφοδίων, σωσίβιο και τα κατάλληλα ρούχα. Και εξοπλισμός ασφαλείας ( δεύτερο κουπί. σφυρίχτρα, ραδιόφωνο. Φακός, φαρμακείο, στεγνή αλλαξιά, φωτοβολίδες, σχοινί, πυξίδα, αναπτήρα. Μαχαίρι.
Κάνιονιγκ
Για την ασφαλή διάσχιση φαραγγιών απαιτείται μελέτη και αναλυτική επεξεργασία των χαρακτηριστικών τους και συγκέντρωση του εξοπλισμού ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στο φαράγγι ( ύψος νερού, κρύο, αέρας, φυσικά εμπόδια ). Η αποστολή πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον δύο πεπειραμένους ορειβάτες ενώ απαραίτητη είναι η συνεννόηση για το σημείο στο οποίο θα βρίσκεστε, καθώς και για τις καιρικές συνθήκες.Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει: κράνος. ισοθερμική στολή, ειδικές κάλτσες και γάντια, ορειβατική ζώνη, ειδικούς ορειβατικούς κρίκους και ιμάντες που χρησιμοποιούνται για την αγκίστρωση σε κατάλληλα σημεία - π.χ. βράχια, δέντρα κ.ά.
Ράφτινγκ
Και το ράφτινγκ έχει κάποιους κανόνες ασφαλείας που, αν δεν τηρηθούν τοάθλημα γίνεσαι πολύ επικίνδυνο. Το πλήρωμα πρέπει πάντα να αποτελείται από ανθρώπους που έχουν διδαχθεί την τεχνική, ξέρουν κολύμπι και γνωρίζουν τΐς ιδιαιτερότητες του ποταμού. Το σωσίβιο είναι πάντα απαραίτητο. Εκτός από τον προσωπικό εξοπλισμό ( π.χ. μαγιό. παπούτσια, πετσέτα ) χρειάζεται ολόσωμη στολή και κάλτσες από νεοπρέν. Σωσίβιο, αντιανεμικό κράνος και κουπί. καθώς επίσης φαρμακείο, σχοινί διάσωσης, τρόμπα, αδιάβροχους σάκους και επικοινωνία με την ξηρά.
Αναρρίχηση –Ορειβασία
Η αναρρίχηση είναι ένα απαιτητικό άθλημα, καθώς σχετίζεται με την προώθηση πάνω στις τυχαίες εσοχές και τις προεξοχές του βράχου. Εκτός από τα ειδικά παπούτσια αναρρίχησης είναι απαραίτητα: σχοινιά, μποντριέ, κράνος, καραμπίνερ, σετάκια. καρύδια. Όσο για την κατάκτηση της κορυφής ενός βουνού, γίνεται μέσα από αντίξοες συνθήκες και συνεχείς δυσκολίες. Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας και ο ειδικός εξοπλισμός είναι απαραίτητα και στην ορειβασία. Εκτός από τον ειδικό ρουχισμό, τις μπότες και το σακίδιο, χρειάζονται: πιολέ, κραμπόν, σχοινιά, αλουμινογωνιές, παγόβιδες.